18.2.12

Ηλιακή ενέργεια... από τις στέγες


Ελκυστική παραμένει για τα νοικοκυριά η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Το πρόγραμμα αφορά συστήματα ως 10 κιλοβάτ, στο δώμα ή στη στέγη (συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων, σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση τα νησιά. To «Βήμα Real Estate» παρουσιάζει σήμερα εννέα ερωτήσεις - απαντήσεις με όσα θα πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα; 
Οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ισχύος ως 10 κιλοβάτ (ΚWp) στο δώμα ή στη στέγη κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των στεγάστρων βεραντών.

2. Σε πολυκατοικία μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό;
Ναι. Στην περίπτωση φωτοβολταϊκού συστήματος σε κοινόχρηστο ή κοινόκτητο χώρο κτιρίου (ταράτσα), επιτρέπεται η εγκατάσταση ενός και μόνο συστήματος.

3. Το ηλιακό ρεύμα το αγοράζει η ΔΕΗ; Ολη η παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό ηλεκτρική ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ και πληρώνεστε για αυτή. Εσείς συνεχίζετε να αγοράζετε ρεύμα από τη ΔΕΗ και να το πληρώνετε στην τιμή που το πληρώνετε και σήμερα. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ θα εγκαταστήσει έναν νέο μετρητή για να καταγράφει την παραγόμενη ενέργεια. Αν, για παράδειγμα, στο δίμηνο το φωτοβολταϊκό σας παράγει ηλεκτρική ενέργεια αξίας 250 ευρώ και καταναλώνετε ενέργεια αξίας 150 ευρώ, θα σας έρθει πιστωτικός λογαριασμός 100 ευρώ, ποσό το οποίο θα καταθέσει η ΔΕΗ στον τραπεζικό σας λογαριασμό.

4. Ποια είναι η διάρκεια εγκατάστασης;Η διάρκεια εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών στο σπίτι διαρκεί συνήθως από 2 ως 4 ημέρες. Ο μόνος χρόνος αναμονής έχει να κάνει με τις διαδικασίες σε σχέση με την αδειοδότηση και τις συμβάσεις με τη ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ και είναι περίπου 4-7 βδομάδες.

5. Ποιο είναι το κόστος;Οσον αφορά το κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να κυμανθεί από 4.000 ως 5.000 ευρώ ανά Kw ανάλογα με το μέγεθός του, τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης καθώς και τις απαιτήσεις του κάθε ιδιοκτήτη.

6. Σε ποιες περιοχές μορούν να εγκατασταθούν;Προς το παρόν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κατοικίες ισχύει στο ηπειρωτικό δίκτυο και στα νησιά εκείνα που είναι διασυνδεδεμένα στο δίκτυο αυτό (π.χ. Εύβοια, Ιόνια, Σποράδες, νησιά Αργοσαρωνικού), ενώ για τα υπόλοιπα νησιά θα πρέπει να ρωτήσετε τα αρμόδια τμήματα της ΔΕΗ διότι κάθε νησί είναι και μια διαφορετική περίπτωση.

7. Υπάρχουν πολεοδομικοί όροι που πρέπει να τηρούνται; Χρειάζεται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

8. Αν είμαι οικιακός καταναλωτής πρέπει να ανοίξω βιβλία στην Εφορία; Οχι, ο οικιακός παραγωγός ηλιακού ηλεκτρισμού δεν θεωρείται επιτηδευματίας και απαλλάσσεται από το άνοιγμα βιβλίων στην Εφορία. Με άλλα λόγια, τα όποια έσοδα έχει από την πώληση της ενέργειας δεν φορολογούνται.

9. Υπάρχουν και οφέλη για το περιβάλλον;Τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των φωτοβολταϊκών είναι αδιαμφισβήτητα. Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα (με βάση το σημερινό ενεργειακό μείγμα στην Ελλάδα και τις μέσες απώλειες του δικτύου).

Ενα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ.). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate