21.12.10

Εγκύκλιος ΠΟΛ 1094/2010 του ΥΠΟΙΚ με θέμα:«Φορολογία ακίνητης ...


Σας κοινοποιούμε τις διατάξεις των άρθρων 27 έως και 50  του ν. 3842 (Φ.Ε.Κ. 58  Α΄ 23-4-2010) και σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες, για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:
Με τις ανωτέρω διατάξεις επιβάλλεται φόρος στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα,  από το έτος 2010  και κάθε επόμενο.   Ειδικότερα για καθένα από τα άρθρα που σας κοινοποιούνται,
παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

Άρθρο 27 
Αντικείμενο του φόρου

Με το άρθρο αυτό προβλέπεται η επιβολή φόρου στην ακίνητη περιουσία που βρίσκεται στην Ελλάδα.
   Για την εφαρμογή του νόμου στην έννοια της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνονται:
α. Το δικαίωμα της πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης επί ακινήτων.
β.  Το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης θέσεων στάθμευσης,  βοηθητικών χώρων και κολυμβητικών δεξαμενών που βρίσκονται σε 1 κοινόκτητο τμήμα υπογείου,  πυλωτής,  δώματος ή ακαλύπτου χώρου οικοδομής των πιο πάνω ακινήτων.
Ο φόρος επιβάλλεται στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού ή νομικού προσώπου,  είναι ετήσιος και η επιβολή του αρχίζει από το έτος 2010.
Στο νόμο προβλέπεται ότι η έννοια των ακινήτων και των εμπραγμάτων σε αυτά δικαιωμάτων λαμβάνεται όπως αυτή ορίζεται στον Αστικό Κώδικα (Α.Κ.).
Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Α.Κ. (άρθρο 948), ακίνητα είναι μόνο το έδαφος και τα συστατικά μέρη αυτού.
Γενικά, κατά το αστικό δίκαιο, συστατικά είναι τα πράγματα που δεν μπορούν να αποχωρισθούν από το κύριο πράγμα, χωρίς να υποστούν βλάβη τα ίδια ή το κύριο πράγμα ή να αλλοιωθεί η ουσία ή ο προορισμός τους (άρθρο 953 Α.Κ.).
Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 954  του Α.Κ.  συστατικά είναι τα πράγματα εκείνα που είναι συνδεδεμένα με το έδαφος στερεά,  ιδιαίτερα τα οικοδομήματα, καθώς και όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για να ανεγερθεί μια οικοδομή (π.χ.  πέτρες,  τσιμέντο, σίδερα,  τούβλα κ.λπ.)  ή
που συναρμόσθηκαν με την οικοδομή (π.χ. πόρτες, παράθυρα κ.λπ.).
Στο άρθρο 1001  του Α.  Κ.  ορίζεται ότι η κυριότητα πάνω σε ακίνητο εκτείνεται,  εφόσον ο νόμος δεν ορίζει διαφορετικά,  στο χώρο πάνω και κάτω από το έδαφος.
Σε περίπτωση που η επικαρπία έχει αποχωριστεί από την κυριότητα, φορολογούνται τόσο ο επικαρπωτής όσο και ο ψιλός κύριος,  αλλά καθένας χωριστά για το εμπράγματο δικαίωμά του.
Αν σε κατοικία ή τμήμα αυτής έχει συσταθεί η προσωπική δουλεία της οίκησης, ο δικαιούχος αυτής θα φορολογηθεί ως επικαρπωτής, ενώ ο κύριος του ακινήτου, για όλο το κτίσμα ή μέρος αυτού, θα φορολογηθεί ως ψιλός κύριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate