29.9.10

Η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου»

Με το φάκελο του Τεχνικού Ελέγχου θα υπογράφονται πολύ σύντομα τα συμβόλαια μεταβίβασης και μίσθωσης των ακινήτων.


Και θα είναι υποχρεωτικός, όπως θα συμβαίνει με το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Διπλό δηλαδή τσεκάρισμα και φυσικά νέα διπλά, αντιστοίχως, έξοδα, τα οποία έρχονται να προστεθούν σε όσα άλλα καταβάλλονται ήδη από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα ακίνητα που μεταβιβάζονται και μισθώνονται θα αποτελέσουν την πρώτη φουρνιά των παλιών κατασκευών, από τις οποίες θα εφαρμοστεί η περιβόητη «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων».

Τα καινούρια, ούτως ή άλλως, είναι υποχρεωμένα να ξεκινούν με όλο το «πακέτο» των νέων πιστοποιητικών, ειδάλλως δεν θα επικυρώνεται η περαίωση της οικοδομής και κατ’ επέκταση η σύνδεσή της με τα δίκτυα κοινής ωφελείας .

Ο στόχος είναι να μέσα στα επόμενα 4 με 5 χρόνια να εφαρμοστεί η «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου» και στα περίπου 4 εκατομμύρια νόμιμα ιδιωτικά κτίσματα της χώρας.

Σύμφωνα με τις σκέψεις που υπάρχουν, τα ακίνητα τα οποία θα μεταβιβάζονται ή θα μισθώνονται θα ελέγχονται από ορκωτούς μηχανικούς με κόστος που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά όπως εκτιμάται θα κινείται λίγο πολύ στα επίπεδα του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης και εν συνεχεία θα καταρτίζεται ο φάκελος της οικοδομής.

Αντίγραφο αυτού του ελέγχου θα αποστέλλεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο που θα σχηματιστεί σε μια ειδική νέα υπηρεσία. Ο έλεγχος αυτός θα επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο στόχος είναι διπλός: Από τη μία να καταγράφονται τα πραγματικά τετραγωνικά ενός ακινήτου και η τεχνική του κατάσταση και από την άλλη να διαπιστώνονται τυχόν υπερβάσεις της οικοδομικής άδειας.

Με την ψηφιακή σύγκλιση όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου το ηλεκτρονικό αρχείο με την ταυτότητα όλων των ακινήτων θα αποτελεί μια από τις βασικές, αν όχι τη βασικότερη, πηγή ενημέρωσης της εφορίας για την πραγματική εικόνα των ακινήτων που μεταβιβάζονται και μισθώνονται. Και με την επανάληψη των ελέγχων θα καταγράφονται και τυχόν επεκτάσεις ή μετατροπές που αυξάνουν τους χώρους κύριας χρήσης.

Στοιχεία τα οποία σήμερα δεν αποκαλύπτονται από τις οικοδομικές άδειες ή τα συμβόλαια με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να φορολογούνται πολύ λιγότερα τετραγωνικά από αυτά που υπάρχουν στην πραγματικότητα και φυσικά να χάνονται έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Η εφορία διενεργεί κατά περίπτωση δειγματοληπτικούς ελέγχους, αλλά αυτό, όπως διαπιστώνεται, δεν αρκεί. Ωφελημένο θα βγει και το Κτηματολόγιο αφού κι αυτό θα έχει μια πραγματική εικόνα του κτιριακού αποθέματος.

Με τη συγκεκριμένη επίσης καταγραφή οι αρμόδιες υπηρεσίες θα γνωρίζουν και τις πολεοδομικές παραβάσεις κάθε ακινήτου και θα πράττουν… αναλόγως .



Η εισηγητική έκθεση



Το σκεπτικό εφαρμογής αυτού του μέτρου αναλύεται στην εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή:



«Στην Ελλάδα, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός σταθερής, περιοδικής και διαρκούς καταγραφής των βασικών χαρακτηριστικών των νέων κτιρίων, όπως αυτά διαμορφώνονται κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους και όπως θα εξελίσσονται μέσα στο χρόνο.

Επίσης, δεν υπάρχει απογραφή των παλαιών κτιρίων και των βασικών δομικών χαρακτηριστικών τους που έχουν αλλοιωθεί ή τροποποιηθεί, καθώς και όσων εγκαταστάσεών τους εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Την τελευταία κυρίως 10ετία η έκρηξη στο ρυθμό παραγωγής κτιρίων με ελλιπές και μάλλον αποτυχημένο σύστημα ελέγχων τους από την Πολιτεία, η κυριαρχία της «αγοράς ακινήτων» σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές, καθώς και η διαιώνιση της λογικής της αποδοχής των αυθαιρεσιών με την εφαρμογή μέτρων έμμεσης αποδοχής τους, οδήγησαν συνδυαστικά στη συστηματική καταστρατήγηση εφαρμογής των διατάξεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Το φαινόμενο των παράνομα κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων καθώς και της αλλαγής χρήσης και της δημιουργίας χώρων που δεν προβλέπονται από την άδεια και που δημιουργούνται μέσα στο περίγραμμα του κτιρίου είναι εξαιρετικά διαδεδομένα.

Τα φαινόμενα αυτά πολλοί από τους πολίτες τα διαιωνίζουν ή το «αξιοποιούν», οι περισσότεροι τα ανέχονται και το κράτος αδυνατεί να ελέγξει την εφαρμογή της νομιμότητας. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αποκατασταθεί κατά το δυνατόν η βλάβη που έχει προκληθεί στο περιβάλλον

και στην ποιότητα της ζωής των πολιτών και να αναχαιτισθεί ο εθισμός στην ένοχη σχέση που έχει συντηρηθεί μεταξύ κράτους-πολίτη.

Αποδεδειγμένα, οι πολύ αυστηρές ποινές δεν έχουν επιλύσει αποτελεσματικά το πρόβλημα και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εφαρμόζονται.

Σε χώρες με υψηλή συνείδηση πολιτών για την ανάγκη εφαρμογής των νόμων η άσκηση ελέγχων αποτελεί αυτονόητη διαδικασία, η δε διαρκής και αποτελεσματική εφαρμογή τους επιτυγχάνεται σε συνθήκες μεγαλύτερης συνθετότητας. Η παρούσα πρόταση με την οποία επιδιώκεται η καθιέρωση ειδικού τρόπου ελέγχου και παρακολούθησης της κατάστασης του κτιρίου κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της

κατασκευής του είναι αποτέλεσμα συστηματικής και σε βάθος εξέτασης του φαινομένου της πολεοδομικής αυθαιρεσίας και αποτελεί από δεκαετίες πάγιο αίτημα των ειδικών αλλά και της υπεύθυνης μερίδας των πολιτών».

Και όπως διευκρινίζεται:



«Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 1 του παρόντος κεφαλαίου, εισάγεται ειδική διαδικασία ελέγχου, αποκαλούμενη με τον τίτλο ‘‘ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου’’, με σκοπό την ορθή συντήρηση των κτιρίων, την ασφάλεια των κατασκευών, την φιλική προς το περιβάλλον οικιστική ανάπτυξη και την καταπολέμηση όχι μόνο των πολεοδομικών αυθαιρεσιών αλλά της αυθαίρετης δόμησης συνολικά. Η ρύθμιση αφορά σύμφωνα με το άρθρο 2 όλα τα κτίρια που θα ανεγερθούν με βάση οικοδομική άδεια που εκδίδεται μετά την 1.1.2011, προβλέπεται δε η έκδοση

προεδρικού διατάγματος για την επέκταση της εφαρμογής της διαδικασίας αυτής και σε υφιστάμενα παλαιά κτίρια. 2 1.Για όλα τα κτίρια θεσπίζεται η υποχρεωτική τήρηση της

‘‘ταυτότητας κτιρίου’’, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 1 και 2 του παρόντος».



Τι θα περιλαμβάνει ο φάκελος



Ο φάκελος που θα σχηματίζεται από τον ορκωτό μηχανικό θα περιλαμβάνει:

α. την οικοδομική άδεια του κτιρίου, θεωρημένη από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

β. τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας, θεωρημένα από την αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία.

γ. το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού.

δ. τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο όπως κατασκευάσθηκε τελικώς, καθώς και η τυχόν αναγκαία ενημέρωση ή αναθεώρηση της οικοδομικής άδεια κατά τις κείμενες διατάξεις.

ε. το φύλλο ελέγχου για την αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου αυτού.

στ. το φύλλο ελέγχου για τη στατική μελέτη του κτιρίου.

ζ. το φύλλο ελέγχου για τις μελέτες ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτιρίου.

η. το οπτικό υλικό ταινίας, στο οποίο απεικονίζονται οι χώροι και οι εγκαταστάσεις του κτιρίου, όπου αναγράφεται η ημερομηνία λήψης του (αυτό μόνον για τις καινούριες κατασκευές)

θ. τον πίνακα χιλιοστών και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate