18.2.12

Κάντε οικονομία, επιλέγοντας προκάτ κατοικία


Η γρήγορη παράδοση και το φθηνότερο κόστος αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα των προκατασκευασμένων κατοικιών, αλλά και τους παράγοντες που έχουν κερδίσει μερίδιο αγοράς και αντιστέκονται περισσότερο στην κρίση σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια. Παράγοντες του χώρου αναφέρουν ότι οι προκάτ κατοικίες είναι περίπου 20% πιο οικονομικές σε σχέση με τις παραδοσιακές, οπότε ειδικά αυτή την περίοδο της κρίσης είναι επίκαιρες. 
Μια διαφορά των προκατασκευασμένων σπιτιών έγκειται στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Αν είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα (μπετόν) θεωρούνται βαριάς κατασκευής, ενώ αν είναι από ξύλο ή μέταλλο κ.ά. ελαφριάς. Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα υπάρχουν και για τις δύο κατηγορίες, σύμφωνα με στοιχεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Οι εταιρείες που φτιάχνουν προκάτ βαριάς κατασκευής υποστηρίζουν ότι το μπετόν είναι υλικό υψηλής αντοχής που δεν υπόκειται εύκολα στις φθορές των βιολογικών παραγόντων, π.χ. φωτιά.

Πριν από δέκα χρόνια, οι καταναλωτές επέλεγαν την προκάτ κατασκευή κυρίως για εξοχικές κατοικίες (95%), ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό έχει αλλάξει στο 60% για μόνιμη κατοικία και 40% για εξοχικά, λόγω της βελτίωσης των προκάτ. Πάντως, η κρίση έχει επηρεάσει και τα προκάτ σπίτια, αλλά παράλληλα έχει παρατηρηθεί μια μικρή στροφή των καταναλωτών προς την προκάτ κατασκευή σε σχέση με τη συμβατική, λόγω κόστους.

Πλεονεκτήματα
Τα βασικά πλεονεκτήματα που έχουν προσελκύσει πολλούς, σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατασκευαστριών εταιρειών, είναι η ταχύτητα παράδοσης από δύο ως πέντε μήνες (σε ημερομηνία συμφωνημένη από την αρχή), η απαλλαγή από το άγχος της κατασκευής (συνεργεία, καιρικές συνθήκες κ.ά.), η ελεγχόμενη ποιότητα κατασκευής και η οικονομία (ιδιαίτερα μειωμένο κόστος και από την αρχή καθορισμένο).

Ακόμη, άλλες περιπτώσεις που προτιμούνται τα προκάτ είναι όταν ένας τύπος κτιρίου ή ένα τμήμα του εφαρμόζεται πολλές φορές, οπότε τα δομικά του στοιχεία είναι επαναλαμβανόμενα και η συναρμολόγησή τους στο εργοτάξιο γίνεται με πανομοιότυπο τρόπο, σε δημόσια κτίρια ή συγκροτήματα κατοικιών που επαναλαμβάνονται όμοια πολλές φορές, σε μεγάλες αποθήκες και υπόστεγα, όπως καπναποθήκες κ.ά., σε λιμενικά έργα στα οποία οι τεχνητοί ογκόλιθοι των προβλητών και των κυματοθραυστών προκατασκευάζονται και κατόπιν μεταφέρονται στο έργο όπου και τοποθετούνται στις προβλεπόμενες θέσεις, όπως επίσης και σε εξ ολοκλήρου μεταλλικά κτίρια.

Συμβουλές

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας είναι η ίδια ακριβώς όπως και με τα συμβατικά σπίτια. Να πάρετε δηλαδή άδεια οικοδόμησης από την Πολεοδομία της περιοχής σας. Η επιλογή μιας τεχνικής εταιρείας ή ενός κατασκευαστή που διαθέτει πιστοποίηση – κυρίως κατά ISO 9001 – κατοχυρώνει σε μεγάλο βαθμό τον αγοραστή σε ό,τι αφορά τους όρους της σύμβασης, την τεχνική περιγραφή, τον χρόνο παράδοσης αλλά και την προσφερόμενη ποιότητα. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις εγγυήσεις και στις προδιαγραφές του σπιτιού, καθώς και στον επακριβή προσδιορισμό των επιπλέον επιβαρύνσεων (αυξημένο κόστος μεταφορικών, διαμονή εργατικού προσωπικού κτλ.), ειδικά στην περίπτωση που σκοπεύετε να «τοποθετήσετε» το καινούργιο σας σπίτι σε απομακρυσμένη περιοχή.

Λάβετε υπόψη σας ότι η βάση στήριξης στην οποία θα ακουμπήσει το σπίτι θα πρέπει να κατασκευαστεί από οπλισμένο σκυρόδεμα σύμφωνα με τα κατασκευαστικά σχέδια, υπολογισμένη για στατικά και αντισεισμικά φορτία. Ακόμη, καλό θα ήταν να ελέγξετε μέσω του δικού σας πολιτικού μηχανικού την τεχνική περιγραφή του κατασκευαστή.

Το κόστος

Ενα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των προκάτ είναι ότι το κόστος της κατασκευής είναι επακριβώς προκαθορισμένο και δεν περιλαμβάνει εκπλήξεις ή υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του αγοραστή. Το μέσο κόστος είναι στα 850 ευρώ ανά τ.μ., αλλά ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξετε (ακριβά πλακάκια, κουφώματα, είδη υγιεινής, κουζίνα, ενεργειακό τζάκι) μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.000 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, διαφορετική είναι η τιμή για ένα μεγάλο σπίτι και διαφορετική για κάποιο μικρότερο το οποίο έχει εμβαδόν κάτω από 50 τ.μ. – για παράδειγμα, όταν ένα σπίτι είναι κάτω από 50 τ.μ. έχει την ίδια κουζίνα, το ίδιο μπάνιο, τα ίδια ηλεκτρικά, τον πίνακα, την εξώπορτα κτλ. Το μεγαλύτερο έχει περισσότερα κουφώματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά κτλ., κάτι που ανεβάζει το κόστος. Πιο ακριβή είναι η διώροφη κατασκευή. Αυτό συμβαίνει γιατί γίνεται μια ειδικότερη στερέωση στον ισόγειο χώρο (ταβάνι, περιμετρικά τοιχία), μπαίνει μια σκάλα, μια δεύτερη βεράντα κτλ.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο του αγοραστή μπορεί να επιβαρύνει το κόστος. Αλλη τιμή υπάρχει για την Αθήνα ή γενικότερα εντός Αττικής και άλλη για τον Βόλο, τη Λάρισα, την Κρήτη. Για τη μεταφορά η επιβάρυνση είναι από 5% ως 15%. Και πάλι όμως παίζει ρόλο το μέγεθος του σπιτιού που θα φτιαχτεί. Τέλος, σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους απόκτησης μιας προκάτ κατοικίας παίζει η βάση που θα κατασκευαστεί για να τοποθετηθεί πάνω της το σπίτι. Να θυμάστε πως κάποιες εταιρείες περιλαμβάνουν το κόστος κατασκευής της στην τιμή ανά τ.μ. που προσφέρουν, ενώ κάποιες άλλες παρέχουν την κατασκευή της χρεώνοντάς τη ξεχωριστά. Σημειώστε πως τη βάση μπορεί να τη «φτιάξει» ο αγοραστής επιλέγοντας κάποιο δικό του συνεργείο. Αλλωστε, αρκετές εταιρείες της Αθήνας δεν αναλαμβάνουν την κατασκευή βάσης όταν πρόκειται για οικόπεδο που βρίσκεται μακριά από την Αττική.

Τα ξύλινα

Οσον αφορά τις ιδιότητες και τα πλεονεκτήματα των ξύλινων σπιτιών είναι τα ακόλουθα:
Αντοχή στον χρόνο: Η ζωή μιας ξύλινης κατοικίας ξεπερνάει τους τρεις αιώνες και γι’ αυτό τον λόγο η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει δώσει για συγκεκριμένες κατοικίες το ISO 9000.

Θερμομόνωση - Ηχομόνωση: Το ξύλο ως υλικό έχει πολύ χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και σε συνδυασμό με το σύστημα θηλυκώματος (αρσενικό – θηλυκό) πετυχαίνει 50% - 60% καλύτερη θερμο-ηχομόνωση από οποιανδήποτε συμβατική κατασκευή με συνέπεια μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Συντήρηση: Μόλις η ξύλινη κατοικία στηθεί, περνιούνται διάφορα υλικά, όπως φαρμάκι (αυτό μπαίνει για την καταπολέμηση της μύγας, του σκουληκιού και της μούχλας, ενώ προσφέρει και την απαραίτητη πυροπροστασία), βερνίκι, διάφανο βερνίκι, που είναι και το τελικό στάδιο. Η συντήρηση πλέον που απαιτείται είναι μόνο εξωτερικά, κάθε 4-7 χρόνια (λάδι).

Αντισεισμικότητα: Το ξύλο έχει μεγάλες μηχανικές αντοχές. Συμπεριφέρεται αντισεισμικά στις πιέσεις τέτοιων δυνάμεων.

Προστασία: Το ξύλο ελάτης από τη φύση του έχει ιδιότητες αυτοπροστασίας, είναι ρητινούχο ξύλο (περιέχει ρετσίνι) οι διάφοροι μικροοργανισμοί (μυρμήγκια, μύκητες) δεν μπορούν να αναπτυχθούν γιατί βρίσκονται σε εχθρικό περιβάλλον, λόγω ρητίνης, για την ενίσχυση δε της προστασίας του πριν χρησιμοποιηθεί ως δομικό υλικό εμπλουτίζεται και κατά της μούχλας.

Χρόνος κατασκευής: Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ξύλινης κατοικίας είναι η γρήγορη κατασκευή. Παράδειγμα, για ένα σπίτι 100 τ.μ. ο χρόνος που απαιτείται από την ημέρα έναρξης της κατασκευής ως την ολοκλήρωσή του είναι περίπου 4 μήνες.

Οικολογικά
Τα οικολογικά ή «πράσινα» προκάτ σπίτια οικοδομούνται σε ένα περιβάλλον με συνεχείς ελέγχους, οι οποίοι εξασφαλίζουν την αποτελεσματική μόνωση στις πόρτες και τα παράθυρα ώστε να αποφεύγεται η διαφυγή αέρα και η είσοδος ρευμάτων. Αυτό φυσικά μειώνει τους λογαριασμούς και εξασφαλίζει λιγότερη κατανάλωση ενέργειας στη θέρμανση και στην ψύξη του σπιτιού. Τα επιμέρους τμήματα της οικοδομής συναρμολογούνται εντός του εργοστασίου, γεγονός που επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο των υλικών, ενώ ό,τι δεν χρησιμοποιείται σε μια κατασκευή μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποια άλλη. Τα μη χρησιμοποιούμενα υλικά ανακυκλώνονται μέσα στο εργοστάσιο.

Σημειώνεται ότι τα βιώσιμα υλικά αγοράζονται σε ποσότητες και χρησιμοποιούνται σε πολλές κατασκευές με αποτέλεσμα τη μείωση των δαπανών για τον αγοραστή, αλλά και για τον κατασκευαστή. Η κατασκευή του σπιτιού από προκατασκευασμένα τμήματα σημαίνει ότι λιγότερη ενέργεια απαιτείται στον χώρο οικοδομής. Ακριβώς δε επειδή ένα προκάτ μπορεί να οικοδομηθεί παντού, η αναστάτωση του περιβάλλοντος χώρου ελαχιστοποιείται. Η προκάτ κατασκευή μπορεί να διαθέτει τη δική της πηγή ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που εκμεταλλεύονται τις ακτίνες του ήλιου.

Οκτώ λόγοι για να την προτιμήσετε

1. Ταχύτητα κατασκευής:
 Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της προκατασκευής είναι ότι συνδυάζει τον μικρό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου με το χαμηλό κόστος.

2. Προκαθορισμένο κόστος: Σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι το κόστος προκαθορίζεται με ακρίβεια από την αρχή δίνοντας έτσι τη δυνατότητα του ορθού προϋπολογισμού, αποκλείοντας μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις.

3. Συντονισμός κατασκευής: Καθώς η όλη διαδικασία της κατασκευής, από την προκατασκευή των τμημάτων του σκελετού στο εργοστάσιο ως το μοντάρισμα και την πλήρη αποπεράτωση και ολοκλήρωση του έργου, διεξάγεται από μία και μόνο εταιρεία, επιτυγχάνεται ο απόλυτος συντονισμός και έλεγχος των εργασιών.

4. Ακριβές χρονοδιάγραμμα από τη χρηματοδότηση ως και τη μετακόμιση.

5. Πιστοποιητικά ποιότητας: Η παραγωγή και το μοντάρισμα των κατοικιών βρίσκονται υπό τον συνεχή έλεγχο τα οποία εγγυώνται για την ποιότητα των μεμονωμένων υλικών αλλά και ολοκληρωμένων των κατοικιών.

6. Εξασφάλιση χρηματοδότησης: Οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν προκατασκευασμένα σπίτια συνεργάζονται με ελληνικές και ξένες τράπεζες για την εξασφάλιση του δανείου χρηματοδότησης του έργου.

7.Οικολογία: Οι περισσότερες προκάτ κατοικίες τηρούν όλες τις παραμέτρους της λειτουργικής κατοίκησης και εγγυώνται διαμονή μέσα σε ένα απόλυτα υγιεινό περιβάλλον με μεγάλη διάρκεια ζωής.

8. Εξοικονόμηση ενέργειας: Οι προκάτ κατοικίες έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες, οι οποίες λύνουν ένα από τα προβλήματα της εποχής μας αλλά και του μέλλοντος, αυτό της συνεχόμενης αύξησης του κόστους ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Disqus for Komotini Real Estate